Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο



Η Άλκη Ζέη γράφει «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» και μας μαγεύει

Έχει κερδίσει την καρδιά και το μυαλό μας με τα πιο αγαπημένα αναγνώσματα της παιδικής ηλικίας πολλών γενεών εδώ και δεκαετίες, με βιβλία, που είναι πλέον κλασσικά, όπως «Το καπλάνι της βιτρίνας», «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», «Κοντά στις ράγες», «Αρβυλάκια και γόβες», «Η μωβ Ομπρέλα», «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα». Η Άλκη Ζέη και τα βιβλία της είναι εδώ και πολλά χρόνια σημεία αναφοράς για εκπαιδευτικούς, γονείς, παιδιά. Δεν εντυπωσιάζει, που το καινούριο της βιβλίο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» έγινε ανάρπαστο από μικρούς και μεγάλους, μόλις  κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Όλες οι γενιές αναγνωστών ήθελαν να διαβάσουν και να απολαύσουν το νεοεκδοθέν βιβλίο της Άλκης Ζέη, πόσο μάλιστα όταν αυτό είναι συνυφασμένο με τις σπουδαιότερες στιγμές της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας, αρχής γενομένης από τη δικτατορία του Μεταξά ως και μετά τα Δεκεμβριανά. Η Άλκη Ζέη ξετυλίγει το ευλογημένο από τις Μοίρες κουβάρι της συναρπαστικής ζωής της ξεκινώντας από τη γέννησή της και συνεχίζει αφηγούμενη αργά και απολαυστικά όλη τη ζωή της έως τον γάμο της. Με ανεξάντλητο χιούμορ, που καθηλώνει όχι μόνο τους αναγνώστες αλλά και τους ανθρώπους της ζωής της, με τους οποίους συναναστράφηκε και δέθηκε με στενή φιλία, λογοτέχνες, καλλιτέχνες, επιστήμονες, πνευματικούς ανθρώπους του τόπου, η συγγραφέας κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Άνθρωποι - μύθοι, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νίκος Γκάτσος, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο σύζυγός της Γιώργος Σεβαστίκογλου, η Διδώ Σωτηρίου, η Ζώρζ Σαρή, η Μελίνα Μερκούρη, ο Μποστ, ο Κώστας Αξελός, ο Εμπειρίκος είναι λίγες μόνο από τις σημαντικές προσωπικότητες του περασμένου αιώνα, που στάθηκαν συνοδοιπόροι στη ζωή της Άλκης Ζέη. Μέσα από τη δεξιοτεχνική αφήγηση οι πνευματικοί αυτοί θρύλοι αποκτούν μία απτή και ανθρώπινη διάσταση.



Η ειλικρίνεια στην αφήγησή της είναι ένα ακόμη καθηλωτικό στοιχείο, που γοητεύει τον αναγνώστη, ενώ η αφηγηματική της τεχνική, που διακόπτει την γραμμική αφήγηση για να παρεμβάλει σχόλια για την μετέπειτα εξέλιξη των προσώπων, που παίζουν μικρό ή μεγάλο ρόλο στη ζωή της, είναι θαυμαστή. Τα σχόλια συνοδεύουν προσωπικές κρίσεις, σκέψεις, χιούμορ και εκπληκτική αμεσότητα.

Μέσα στις ήρεμες και προσεγμένες γραμμές του βιβλίου ξετυλίγονται ταραχώδεις ιστορικές περίοδοι, που μας συνταράζουν και μας θυμίζουν ότι η λήθη φέρνει άγνοια και κίνδυνο. Η αριστερή και αντιστασιακή πορεία και ζωή της Άλκης Ζέη δεν ηρωοποιείται από την ίδια, εξάλλου δεν το χρειάζεται αυτό, με σεμνότητα και ήθος περιγράφεται η συμβολή της στην εξέλιξη των ιστορικών πραγμάτων.



Η παντελής έλλειψη διδακτισμού, που χαρακτηρίζει απόλυτα όλα τα βιβλία της, είναι ένα ακόμα από τα μεγάλα χαρίσματα και αυτού του βιβλίου της. Κι όμως μέσα από το βιβλίο, με τρόπους ζωής, στάσεις σπουδαίων ανθρώπων, συμπεριφορές και ενέργειες μαθαίνουμε, διδασκόμαστε, βελτιωνόμαστε δίχως να το αντιλαμβανόμαστε και οι ίδιοι.  Η πίστη σε αρχές, ιδανικά, αξίες αποτελούν για τη σύγχρονη εποχή και τους ανθρώπους της παράδειγμα προς μίμηση. Το βιβλίο λειτουργεί όπως ένας εμπνευσμένος δάσκαλος, που δεν διδάσκει αλλά όμως καθοδηγεί με το παράδειγμα του.


Την πολύ ωραία και φροντισμένη έκδοση συνοδεύει πλήθος φωτογραφιών, τόσο της νεαρής και όμορφης Άλκης Ζέη αλλά και πολλών εκ των ηρώων-θρύλων της ζωής της και της Ελλάδας.

«Το μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» είναι ένα βιβλίο που κάθε φιλαναγνώστης θέλει να έχει στη βιβλιοθήκη του, ένα πνευματικό κόσμημα της σύγχρονης εκδοτικής παραγωγής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου