Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Κριτική της Γιώτας Παπαδημακοπούλου για "Το κορίτσι του Πέτρου"

Το μεγαλείο των τεχνών...: ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ:

Βρισκόμαστε στην Ελλάδα του 2014 και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως πολίτες, γονείς, άνθρωποι, είναι τόσα πολλά που δεν ξέρουμε ποια να προσπαθήσουμε να πρωτολύσουμε. Τα οικονομικά, τα κοινωνικά, τα συναισθηματικά; Όσοι, λοιπόν, είμαστε γονείς, έχουμε έναν βραχνά παραπάνω. Αυτόν του bulling, της ενδοσχολικής βίας που μπορεί να είναι είτε σωματική, είτε ψυχολογική ωστόσο, έχει την ίδια βαρύτητα και σπουδαιότητα το να την αντιμετωπίσουμε, αλλά και του ρατσισμού είτε αυτός σχετίζεται με την καταγωγή κάποιου, είτε με την οποιαδήποτε διαφορετικότητα ή ιδιαιτερότητά του, που αυτομάτως θα εντάξει έναν άνθρωπο σε μια συγκεκριμένη κατηγορία, απλά και μόνο γιατί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από ένα σύνολο που γαλουχήθηκε με συγκεκριμένες ιδέες και αξίες.

"Το Κορίτσι Του Πέτρου" είναι ένα βιβλίο που αφηγείται την ιστορία του Πέτρου και της Αλίσα, δύο παιδιών στην εφηβεία, πολύ διαφορετικών μεταξύ τους τα οποία, ωστόσο, νιώθουν αμοιβαία συμπάθεια. Ο Πέτρος είναι το παιδί μιας τυπικής μεσοαστικής Ελληνικής οικογένειας, ενώ η Αλίσα κατάγεται από το Πακιστάν και έχει έρθει στην Ελλάδα με την οικογένειά της, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή κι ένα καλύτερο μέλλον. Το γεγονός πως δεν γνωρίζει καλά την γλώσσα και δυσκολεύεται μαζί της, την καθιστά στόχο για τους συμμαθητές της που την αποφεύγουν συστηματικά, εκτός από τον Πέτρο που είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της και την βοηθάει με τα μαθήματά της, αλλά και την υποστηρίζει απέναντι στις αδικίες που εκτοξεύουν τα παιδιά με τα οποία έχει μεγαλώσει. Είναι όμως και η ιστορία της Αλκμήνης, της μικρότερης αδερφής του Πέτρου, η οποία αφηγείται το μεγαλύτερο μέρος των γεγονότων ως παρατηρητής της ιστορίας, αλλά και ως ιδιοκτήτρια ενός λούτρινου σκύλου που δέχεται τον δικό του ρατσισμό.

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι ώστε ένα παιδί να ενημερωθεί σχετικά με το φαινόμενο της ενδοσχολικής, και όχι μόνο, βίας και παρενόχλησης και του τι σημαίνει πραγματικά αυτό και ποιες είναι οι προεκτάσεις του. Μπορεί να ενημερωθεί από τους γονείς, τους δασκάλους, ωστόσο, είναι πολύ λίγα τα σχετικά με το θέμα βιβλία που να απευθύνονται στις ηλικίες αυτές, πόσο μάλλον, βιβλίαΕλλήνων συγγραφέων. Το βιβλίο της Αργυρούς Μουντάκη, έρχεται να προστεθεί λοιπόν στη λίστα των εκπαιδευτικών, αντιρατσιστικών, κοινωνικών, διαπολιτισμικών βιβλίων, που πέραν από μερικές ώρες ευχάριστης ανάγνωσης έχουν να προσφέρουν στους μικρούς αναγνώστες κάτι περισσότερο, κάτι πολύ πιο σημαντικό. Γιατί η ιστορία του Πέτρου και της Αλίσα, είναι η ιστορία των παιδιών της διπλανής πόρτας, τους διπλανού σχολικού θρανίου, μια ιστορία της οποίας θα μπορούσε ο καθένας να γίνει μάρτυρας ή και να είναι ολοκληρωτικά δική του. Και αυτός είναι ο στόχος της, με έμμεσο και διόλου εκβιαστικό τρόπο, να μας "βάλει στα παπούτσια" ανθρώπων που είτε δέχονται τον ρατσισμό, είτε προσπαθούν να υπερασπιστούν το θύμα του.

"Το Κορίτσι Του Πέτρου" είναι ένα βιβλίο καλογραμμένο, με σωστή δομή και πλοκή που εξελίσσεται με σταθερά βήματα, όχι αργά αλλά ούτε και βιαστικά. Είναι ένα βιβλίο διδακτικό αλλά όχι αυστηρό ή δασκαλίστικο. Είναι ένα βιβλίο που δημιουργεί συνειδήσεις, προβληματίζει και σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς ορισμένα πράγματα πιο ουσιαστικά, χωρίς όμως να σε μαλώνει, να σε κάνει να νιώθεις άσχημα ή ακόμα χειρότερα, να προσπαθεί να σε εκβιάσει. Είναι ένα σπουδαίο, άμεσο και κατανοητό κείμενο που διαβάζεται απνευστί και παρά που απευθύνεται κατεξοχήν σε μικρούς αναγνώστες, αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο και για τους μεγαλύτερους. Είναι ένα βιβλίο για τις εφηβικές σχέσεις και το πως αυτές αναπτύσσονται, εξελίσσονται και επηρεάζουν το είναι μας, ένα βιβλίο για τις σχέσεις της οικογένειας που μονάχα αν παραμένει ενωμένη μπορεί να πετύχει τους στόχους της και να ξεπεράσει τα όποια προβλήματά της, ένα βιβλίο για την μετανάστευση και τον ρατσισμό και τι μπορεί αυτός να σημαίνει, τόσο γι' αυτούς που τον εξαπολύουν, όσο και για εκείνους που τον βιώνουν.

Η Αργυρώ Μουντάκη αντιμετωπίζει με αμεσότητα και τρυφερότητα ένα θέμα πολύ επίκαιρο, πολύ σύγχρονο, το οποίο αφορά και θα έπρεπε να προβληματίζει όχι μόνο κάθε παιδί ή έφηβο, αλλά και κάθε γονιό που είναι υπεύθυνος για την ανατροφή που αυτό θα λάβει, αλλά και για τον χαρακτήρα που θα χτίσει. Γιατί ο ρατσισμός, καλώς ή κακώς, στις μέρες μας έχει αρχίσει να αποτελεί τη δεύτερη φύση μας. Σχεδόν το κάθε τι γύρω μας μάς έχει αναγκάσει να γίνουμε ξενοφοβικοί, καχύποπτοι και να αντιδράμε ή να γαλουχούμε συνειδήσεις με τέτοιον τρόπο που καλλιεργούν τον φόβο αντί να τον ξορκίζουν, σε μια εποχή που δεν δικαιολογείται το να είμαστε οπισθοδρομικοί και στενόμυαλοι, όχι όταν υπάρχει η γνώση και η ενημέρωση που μπορεί να οδηγήσει στο να αποφευχθεί οποιοδήποτε ανάλογο φαινόμενο. Τα παιδιά μας είναι μικρογραφίες του εαυτού μας. Το πρόσωπο που θα δείξουν στην κοινωνία και στον περίγυρώ τους, είναι αντανάκλαση του δικού μας και αν θέλουμε να νιώθουμε περήφανοι, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Μουντάκη Αργυρώ
Εικονογράφος: Φούρκα Πέγκυ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Παιδική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 160
ISBN: 978-960-566-526-5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου