Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Κριτική της Γλυκερίας Κακούρη για "Το κορίτσι του Πέτρου"

Ένα βιβλίο έξυπνο, απλό, σύγχρονο, εφηβικό, καθρέφτης της πραγματικότητας, που επικρατεί μέσα και έξω από τη σχολική τάξη. Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλους τους εφήβους, μιλάει τη γλώσσα τους, αποτυπώνει τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς, τις συνήθειές τους. Διαβάζεται ευχάριστα από μικρούς αλλά και μεγάλους, καθώς θίγει με απλό και εύληπτο τρόπο θέματα που απασχολούν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς.
Ο ρατσισμός που ελλοχεύει στην κοινωνία και εισχωρεί με ύπουλο τρόπο στα σχολεία είναι ένα από τα κύρια θέματα, που πραγματεύεται η Αργυρώ στο βιβλίο της. Τα παιδιά πολλές φορές είναι σκληρά και άδικα με κάποιους συμμαθητές τους, που διαφέρουν σε κάτι (καταγωγή, εμφάνιση κλπ), υιοθετώντας άκριτα στάσεις των μεγάλων και στερεότυπες αντιλήψεις, που έχουν ριζώσει επί χρόνια στην κοινωνία. Έτσι, το κορίτσι του Πέτρου, η Αλίσα από το Πακιστάν, δέχεται ψυχολογικό πόλεμο από τις συμμαθήτριές της, που την υποτιμούν λόγω της καταγωγής της και τη ζηλεύουν λόγω της ομορφιάς της. Η Αλίσα από την πλευρά της προσπαθεί να μάθει καλύτερα την ελληνική γλώσσα και με τον καιρό κερδίζει την καρδιά του συμμαθητή της, Πέτρου, ο οποίος την υπερασπίζεται και τη βοηθάει όσο μπορεί.
Εκτός από το ρατσισμό, θίγονται και πολλά άλλα θέματα, όπως το θέμα της ενδοσχολικής βίας, που μπορεί να λάβει διάφορες προεκτάσεις (λεκτική, ηλεκτρονική, ψυχολογική κλπ) και απασχολεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό όλες τις τάξεις. Επίσης, το θέμα της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των μαθητών, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, οι καυγάδες τους και ο τρόπος επίλυσης των προβλημάτων τους, τα παιχνίδια και η πλούσια παιδική φαντασία, οι σχέσεις ανάμεσα στα αδέρφια, στην οικογένεια, η συναναστροφή με τον κοινωνικό περίγυρο, τους γείτονες, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι σκληρά εργαζόμενοι σε διάφορα σημεία της γης, η εκμετάλλευσή τους, οι συνθήκες που οδηγούν στην μετανάστευση, ο δύσκολος δρόμος της προσαρμογής μιας οικογένειας σε μια ξένη χώρα, ο τρόπος υποδοχής της από τους ντόπιους.
Το τόσο πλούσιο σε μηνύματα και νοήματα βιβλίο είναι γραμμένο σε απλή και ζωντανή γλώσσα, που κερδίζει αμέσως το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η εναλλαγή πρωτοπρόσωπης και τριτοπρόσωπης αφήγησης είναι, επίσης, ένα από τα δυνατά του σημεία, καθώς σε κάποια κεφάλαια παρακολουθούμε την ιστορία από έναν ουδέτερο αφηγητή και σε κάποια άλλα από την οπτική της Αλκμήνης, της μικρότερης αδερφής του Πέτρου. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να εισχωρήσουμε στον ψυχικό κόσμο ενός παιδιού και να αντικρίσουμε τα συμβάντα μέσα από την κοφτερή και αθώα ματιά του. Μήπως θα πρέπει και εμείς οι μεγάλοι να θέσουμε σε νέες βάσεις τους προβληματισμούς μας, όπως και οι μικροί μας φίλοι;

b194450β

Φυσικά, σε ένα παιδικό βιβλίο μεγάλο ρόλο παίζει και η εικονογράφησή του. Οι όμορφες εικόνες της Πέγκυ Φούρκα ζωντανεύουν τους ήρωες του βιβλίου, αποτυπώνουν ανάγλυφα τις εκφράσεις τους, συμπληρώνουν και πλαισιώνουν με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία της Αργυρώς.
Νομίζω ότι με το βιβλίο αυτό η Αργυρώ έχει πετύχει να μας πει αυτά που ήθελε και όχι μόνο… Έχει κερδίσει τις καρδιές μας, όπως και η Αλίσα την καρδιά του Πέτρου… Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι είναι ό, τι καλύτερο για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου και να το αγαπήσουν… Ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τον παλμό των σύγχρονων παιδιών, αφιερωμένο με αγάπη σε κείνα…

* Η Γλυκερία Κακούρη είναι Φιλόλογος, συγγραφέαςΚριτική της Γλυκερίας Κακούρη για "Το κορίτσι του Πέτρου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου